Doğal güzellikleri ve uçsuz bucaksız antik kentleriyle dikkat çeken Akdeniz bölgesi her yıl turist çekmeye devam ediyor. Akdeniz bölgesinde o kadar çok güzel yer var ki ne kadar görürseniz görün sizi tekrar tekrar kendine çekebiliyor.
Gelin bu lezzetlerden birkaçına birlikte göz atalım!
1. Gelidonya Burnu (Deniz Feneri) – Antalya
Gelidonya Feneri, Antalya’nın Kumluca ilçesinde, tarihi Likya Yolu üzerinde, Taşlık Burnu’nda yer alır ve Türkiye kıyılarının en yüksek fenerlerinden biri olma özelliğini taşır. Gelidonya Feneri, deniz seviyesinden yaklaşık 227 metre yükseklikte ve 3 kilometre içeride yer almaktadır. Gelidonya Feneri de ünlü trekking noktalarından biridir. Ulaşımı çok zor olsa da 1 gece de olsa mutlaka görmeniz ve konaklamanız gereken bir yer. Gökyüzünün görüntüsü, özellikle geceleri muazzamdır. Ancak daha önce de söylediğimiz gibi malzemelerinizi önceden saklamanız ve ulaşımı zor olduğu için yanınıza almanız gerekiyor.
2. Kekova Adası (Batık Şehir) – Antalya
Kekova Adası, Kaleköy ve Üçağız açıklarında bulunur ve Antalya’nın Demre ilçesine bağlıdır. Kayalık ve engebeli yapısı nedeniyle uzun süre yerleşim yapılmamıştır. Daha sonra turistler için kafeler ve pansiyonlar yapılmıştır. Çoğunlukla teknelerle ulaşılır. Bu adanın belki de en değerli özelliği antik batık şehir Dolkisthe Antik Kenti. Deprem nedeniyle sular altında kalan antik kentin kalıntıları su yüzeyinden görülebiliyor. Bu size benzersiz bir deneyim sunar.
Huzurlu bir tatil isteyenler için mükemmel bir yerdir. Kaç defa giderseniz gidin sıkılmayacağınız ender tatil bölgelerinden biridir.
3. Lavanta Vadisi – Isparta
Mis gibi kokusu ve her gittiğinizde ferahlatıcı görüntüsüyle sizi kendisine tekrar tekrar aşık edecek olan Lavanta Vadisi, Isparta’nın Keçiborlu İlçesi’ne bağlı Kuyucak Köyü’nde bulunuyor. Yolunuz Isparta’ya düşerse kesinlikle kaçırmayın.
4. Kaleiçi – Antalya
Antik bir şehirde gece hayatı düşünüyorsanız Kaleiçi’ne mutlaka gitmelisiniz. Kaleiçi’nin tarihi sokakları gün içinde mimarisiyle sizi büyüler. Geceleri hareketli barları ve gece kulüpleri ile sizi içine çeker. Aynı zamanda marinanın manzarası da harika.
5. Aspendos Antik Kenti – Antalya
Antalya – Serik ilçesinde bulunan Aspendos, sadece Anadolu’nun değil, tüm Akdeniz dünyasının en iyi korunmuş Roma Dönemi tiyatrosuna sahip olmasıyla ünlüdür. Oldukça geniş bir alanı kapsayan Aspendos Antik Kenti, mutlaka görülmesi gereken antik kentlerden biridir. Aspendos Antik Tiyatrosu’nda zaman zaman gösteriler düzenlenmektedir. Karşınıza çıkarsa kaçırmamanızı şiddetle tavsiye ederim.
6. Cennet ve Cehennem Mağarası – Mersin
Bir yeraltı deresinin neden olduğu kimyasal erozyonla tavanın çökmesi sonucu oluşan büyük bir çukurdur. Oval ağız kısmının çapı 250 m’dir. ve 110 m. 70 metre derinliğindedir. 200 m. çökmüş tabanın güney ucunda. uzunluğunda ve en derin noktası 135 m’dir. Büyük bir mağara girişi ve bu mağaranın ağzında küçük bir kilise bulunmaktadır. İlk Hristiyanlık döneminden kalma kilise de görülmeye değer yerlerin ortasında.
7. Patara Plajı ve Patara Kum Tepeleri – Antalya
Tatlılığı ve enderliği ile bilinen Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama yeri olan Patara Plajı, Kaş’a 43 km. 12 km sahil uzunluğu ve 1500 metre genişliği ile dünyanın 1. en uzun plajı unvanına sahiptir. Aynı zamanda rüzgar sörfüne uygun yapısı ile birçok spor severin ilgisini çekmektedir.
Eski Türk filmlerinden pek çok çöl sahnesinin çekildiği kum tepeleri, her gördüğünüzde sizi büyüleyecek bir ambiyansa sahip. Patara Plajı’na ne kadar giderseniz gidin sıkılmayacağınız garanti.
8. Salda Gölü – Burdur
Salda Gölü, Burdur’un yaklaşık 64 km batısında, Yeşilova ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Türkiye’nin en derin, en saf ve en berrak göllerinden biridir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1140 metredir. Bembeyaz kumsalı ve turkuaz rengindeki gölü ile insanı kendine hayran bırakan göl, Burdur’un en önemli doğal güzelliklerinden biridir. Salda Gölü’nü bir kez gördüyseniz, kesinlikle tekrar gideceksiniz.
9. Gilindire (Aynalıgöl) Mağarası – Mersin
Mersin’de bir çobanın kirpi peşinden koştuğu Akdeniz kıyısındaki Gilindire Mağarası, ziyaretçilerine 560 basamak inerek buzul dönemini keşfetme fırsatı sunuyor. Deniz seviyesinin altına uzanan benzersiz özelliklere sahip olan mağara, buzul dönemine ait tüm hidrolojik ve atmosferik verileri bünyesinde barındırmaktadır. Bu özelliği ile Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Balkanları kapsayan Doğu Akdeniz’deki tek kayıt noktası olarak kabul edilmektedir. Öyle ilginç bir mağaradır ki her gittiğinizde yeni sarkıtlar keşfedebilirsiniz.
10. Manavgat Şelalesi – Antalya
Antalya’nın Manavgat ilçesinde bulunan şelaleye ulaşım oldukça kolaydır. İyi bilinen bir rafting alanıdır. Rafting sporuna ilginiz varsa ülkemizin en güzel rafting bölgelerinden biri olan Manavgat Şelalesi’ne bir göz atmalı, çevresindeki kanyonlarda vakit geçirmelisiniz. Hem kendi bünyesinde hem de çevresindeki kanyonlarda farklı ekstrem sporlar yapmak mümkün. Her gittiğinizde farklı bir ekstrem sporu deneyebilirsiniz.
haber-yahsihan.com.tr