ECOWAS, Nijer’deki darbeye karşı yanıt seçeneklerini değerlendiriyor
Afrikalı siyasi ve dini liderler taraflar arasında arabuluculuk görüşmeleri yürütürken, Nijer’deki darbeye karşı çıkan ECOWAS üyesi ülkelerin başkent Abuja’da Nijer gündemiyle büyük zirve yapan askeri cuntaya verdiği süre sona erdi. Nijerya, 30 Temmuz’da Başkan Bazum’un serbest bırakılması ve göreve dönmesi nedeniyle. devam ediyor.
Askeri cuntaya verilen bir haftalık süre yarın sona eriyor. ECOWAS, bu süre içinde taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil tüm seçenekleri değerlendireceklerini açıkladı.
Alınan karar kapsamında ECOWAS ülkeleri Nijer’e tüm hava ve kara çıkışlarını kapatarak Nijer’in Batı Afrika Devletleri Merkez Bankası’ndaki (BCEAO) varlıklarını dondurdu.
Nijer Devlet Başkanı Bazum, cunta yönetiminin ülkesine gönderilmesi için uluslararası toplumdan yardım istedi.
ECOWAS askeri müdahalesi Batı Afrika’yı ikiye böldü
Nijer’e askeri müdahale olasılığı Batı Afrika’daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekerken, bazı ülkeler askeri müdahaleyi destekledi.
Yönetimde askerlerin bulunduğu Burkina Faso, Mali ve Gine de cuntaya desteklerini dile getirdiler.
Senegal, Fildişi Sahili, Benin ve Nijerya, üyesi oldukları ECOWAS’ın askeri müdahalesine destek vereceklerini açıkladı.
Öte yandan Avrupa Birliği (AB), Nijer’deki darbe sonrası askeri müdahale dahil çeşitli tedbirler alan ECOWAS’ın tüm kararlarını desteklediğini açıkladı.
ECOWAS’ın Nijer’deki askeri cuntaya ilişkin kararına ABD, İngiltere ve Fransa da destek verdi.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), 29 Temmuz’da Nijer’deki askeri darbenin ardından
Cezayir, Rusya ve İtalya’dan askeri müdahale uyarısı
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Nijer’e olası bir askeri müdahaleden yana olmadıklarını belirterek, bu durumun neo-sömürgecilik olarak algılanacağı için Batı’dan bir askeri müdahale olasılığının dışlanması gerektiğini vurguladı.
Cezayir, Nijer’de anayasal düzene dönüş çağrısında bulunarak Bazum’un “meşru cumhurbaşkanı” olmasının dayanağını açıklarken, dış müdahale niyetlerinin Nijer’deki mevcut krizi daha da tırmandıracağı ve durumu daha da kötüleştireceği uyarısında bulundu.
Rusya’dan yapılan açıklamada, ABD gibi kıta dışı güçlerin Nijer’e herhangi bir müdahalesinin bölgedeki durumu daha yumuşak bir şekilde değiştirmesinin mümkün olmadığı belirtilerek, “Hızlı dönüşten yana olmaya devam ediyoruz. insan hayatını tehlikeye atmadan anayasal normale” kelime kullanıldı.
Nijer’de darbe
Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar tarafından gözaltına alındı ve o akşam ordu, iktidarı ele geçirdiğini duyurdu.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Omar) Tchiani, 28 Temmuz’da “Ulusal Vatanı Koruma Konseyi (CNSP)” cuntasının liderliğini üstlendi ve geçiş hükümetinin başına geçti.