Diplomatik kaynaklar: ABD Büyükelçisini uyardık
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüşmesinde, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin deprem nedeniyle ertelenen ziyaretinin yeni takvimi görüşüldü.
Kaynaklar, İran tarafının bu ziyaret için kendilerinden tarih önerisi istediğini ve bunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacağını, Cumhurbaşkanlığı programına göre bazı tarih önerilerinde bulunulacağını ve ardından İran’dan yanıt bekleneceğini belirtti.
Tahıl Koridoru Anlaşması’nın 18 Mart’ta sona ereceğini hatırlatan kaynaklar, “(Uzatma konusunda) yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bakanımız (Mevlüt Çavuşoğlu) Doha’da BM Genel Sekreteri (Antonio Guterres) ile de görüştü. ziyaret etmek.” dedi.
ÇAVUŞOĞLU, BAĞIŞÇILAR KONFERANSI HAZIRLIKLARINA İLİŞKİN AB KOMİSYONUYLA BULUŞTU
Kaynaklar, Avrupa Birliği (AB) tarafından 16 Mart’ta düzenlenmesi planlanan bağış konferansının bu tarihte yapılacak Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi’ne denk geldiğine dikkat çekerek, bu bağış konferansının yapılmayacağını bildirdi. 16 Mart’ta
Kaynaklar, konferansın 16 Mart’tan sonraki hafta olacağının “büyük ihtimalle” olduğunu kaydetti, “Bir yandan Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Strateji Bütçe Başkanlığımız ile birlikte gelecekte uluslararası finans kuruluşlarıyla işbirliğimize temel oluşturacak bu konferans ve raporun hazırlıkları devam ediyor. Öte yandan o konferansın hazırlıkları devam ediyor Sayın Bakanımız dün (AB Genişlemeden Sorumlu AB Komiseri) Oliver Varhelyi ile hazırlıklar hakkında iki kez telefonda görüştü.Hazırlanıyoruz, uygun bir konferans olacağını düşünüyoruz.‘ diye değerlendirdi.
BRÜKSEL’DE NE KONUŞULUR?
İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında yarın Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılacak görüşmenin konusunun İspanya’nın başkenti Madrid’de imzalanan Üçlü Mutabakat Zaptı’ndaki taahhütlerin yerine getirilip getirilmediği olacağına işaret eden kaynaklar. tarafından atılacak bir adım olduğunu ifade etti.
Kaynaklar görüşmeye ilişkin şunları kaydetti:
“Orada mutabakat muhtırasındaki taahhütlerin İsveç ve Finlandiya tarafından yerine getirilip getirilmediği tartışılır, tartışılır. NATO ‘işte oldu, yerine getirildi’ diyor ama gelen bazı misafirlerimizden duyduk. Bunun böyle olmadığını Türkiye’ye.Bazı kanunlarda yapılan değişiklik ve açıklamaların somut adımlara dönüştürülmesi gerekiyor.Örneğin terörün finansmanının önlenmesine yönelik somut adımlar, adam toplama, propaganda vb. Helsinki ve Stockholm’de.”
Kaynaklar, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in görev süresinin sona ermesinin ardından bu göreve gelmesi muhtemel isimlerle ilgili soruya, “Basında yer alan haberlere göre bir değerlendirme yapmak için henüz çok erken. Adaylar ortaya çıkınca, düşüncelerimizi diğer müttefik ülkelerle paylaşacağız.” o cevapladı.
Kaynaklar, dörtlü (Türkiye, Rusya, Esad rejimi, İran) dışişleri bakanları toplantısına hazırlık amacıyla önümüzdeki hafta Rusya’nın başkenti Moskova’da gerçekleştirilecek teknik düzeyde görüşmeye ilişkin olarak, hazırlıkların burada ele alınacağını bildirdi. tarih yerine tarihler belirlenecek ve tarihler bakanlar düzeyinde belirlenecek.
Kaynaklar, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından Esad rejimi ile karşılıklı taziye toplantısı olup olmadığı sorusuna, “Hayır, sadece insani yardım ulaştırmak için adımlar attık” yanıtını verdi. cevabı verdi.
“ABD’NİN BU TERÖR ÖRGÜTÜ (PKK/YPG) ÜZERİNDEKİ TEMELİ DEVAM ETMEKTEDİR”
Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin itiraz ve taleplerinde ilerleme olup olmadığı sorusuna kaynaklar şu yanıtı verdi:
” Rusya’nın karşı karşıya olduğu sorunlardan bazıları gerçek sorunlardır. BM Genel Sekreteri’nin emeği, bizim emeğimiz ağır, G20 marjındaki tüm muhataplarımıza bu konuları ilettik. ABD Dışişleri Bakanı, ardından İngiltere Dışişleri Bakanı ve yine Josep Borrell ile görüşmeler devam ediyor ve bunları bu isimlere havale ediyoruz. Rusya’nın endişeleri, daha doğrusu karşılaştıkları tüm zorluklar aşılmadı, bu nedenle dürüst ve objektif hareket etmek zorundayız, ancak bu adımların atılması için özellikle BM tarafından BM Genel Sekreteri ile yakın koordinasyon içinde ciddi bir çaba var. ve sözleşmeyi tekrar uzatın. çaba harcıyoruz.”
ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yaptığı ziyarette sadece ABD askerleriyle görüştüğü, PKK/YPG ile görüşmediği yönündeki açıklamaya ilişkin kaynaklar şöyle: “(ABD Ankara Büyükelçisi Jeff Flake) ABD Büyükelçisi davet edildi, gerekli uyarılar ve tebligatlar yapıldı. Büyükelçinin açıklamasında ve daha sonra Bakanlık Sözcüsü’nün soruya verdiği yanıtta da bunu söylüyorlar ama şu bir gerçek: Her ne olursa olsun. Bu toplantı yapılsa da yapılmasa da terör örgütüne (PKK/YPG) yönelik takviyeler devam ediyor.”değerlendirmesini yaptı.