Ekonomi

Allianz Trade: 2024’te iflaslar yüzde 8 artacak

Allianz Risk Barometresi için gerçekleştirilen risk araştırması, dünya çapındaki işletmeler, Allianz müşterileri, brokerlar ve endüstriyel ticaret kuruluşları ile gerçekleştirildi. Risk Araştırması’na en fazla yanıt, 1.340 katılımcı ve yüzde 44 katılım oranıyla, yıllık cirosu 500 milyon doların üzerinde olan büyük ölçekli şirketlerden geldi. Raporda ayrıca Allianz Commercial ve diğer Allianz kuruluşlarının kurumsal sigorta segmentindeki risk danışmanları, sigortacılar, üst düzey yöneticiler, hasar uzmanları ve risk yönetimi profesyonelleri de araştırıldı.

2024 yılı için endişe verici en önemli küresel ticari risklerin de sıralandığı raporda, ilk üç sırada sırasıyla siber saldırılar, ticari faaliyetlerde kesintiler ve doğal afetler yer alıyor. Listede iklim değişikliği yedinci sırada yer alırken, nitelikli iş gücü eksikliği onuncu sırada yer alıyor.

Ticari alacak sigortasında dünya lideri Allianz Trade’in Risk Barometresi kapsamında iflas raporuna göre; Bu yıl iflaslar dünya genelinde yüzde 8 artacak. Böylece 2022’de yüzde 1’lik küçük bir toparlanma ve 2023’te yüzde 7’lik bir ivmelenmenin ardından küresel iflaslarda art arda üçüncü bir artış yaşanacak. İflasların artmasının temel nedeni, fiyatlama gücünün azalması ve küresel talebin zayıflaması nedeniyle şirketlerin gelirlerindeki artışın yavaşlamasıdır. Allianz Trade iflas raporundaki verilere göre, gelirlerdeki bu yavaşlama 2023 yılında geniş bir tabana yayıldı. Artan üretim maliyetlerinin şirketlerin karlılığını olumsuz etkilediğini vurgulayan Allianz Trade ekonomistlerine göre, likidite durumlarındaki bozulmanın bir etkisi yok. 2025’ten önce iyileşme bekleniyor.

Nakit tamponu var ama sadece büyük şirketlere ait

Rapora göre; Şirketlerin hâlâ önemli nakit fazlaları var; bunların arasında Avro Bölgesi’nde 3,4 trilyon euro, ABD’de ise 2,5 trilyon dolar bulunuyor. Ancak bu nakit tamponlarının daha çok büyük şirketlerde ve teknoloji, tüketici ihtiyaçları gibi belirli kesimlerde yoğunlaştığı belirtiliyor. Raporda genel olarak büyümenin daha uzun süre düşük kalacağı için pek çok şirketin operasyon yoluyla nakit pozisyonlarını artıramayacağı belirtiliyor. Raporda, en kırılgan şirket ve segmentlerin ortada kaldığı, konaklama, ulaşım ve perakende segmentlerinin ön planda olduğu, inşaat segmentinin de bu segmentlerin yolunu takip ettiği belirtiliyor.

Beş ülkeden üçü, 2024 yılı sonuna kadar pandemi öncesi iflas seviyelerine ulaşacak

Allianz Risk Barometresi’nde yer alan Allianz Trade iflas raporuna göre, birçok gelişmiş ekonomide ticari iflasların normalleşmesi 2023 yılında tamamlandı. 2023 yılında iflaslarda yüzde 47 artışla ABD, yüzde 36 ile Fransa, yüzde 59 ile Hollanda, yüzde 35 ile Japonya ve yüzde 41 ile Güney Kore. Allianz Trade, dünya çapında her beş ülkeden üçünün 2024 yılı sonuna kadar pandemi öncesi ticari iflas seviyelerine ulaşacağını öngörüyor. Bu, 2024’te yüzde 9 ile Almanya, yüzde 28 ile Hollanda ve Birleşik Krallık gibi birçok Avrupa ülkesini içeriyor. yüzde 5 ile. ABD’de ticari iflasların bu yıl yüzde 22 oranında artması bekleniyor. Rapor, Atlantik’in her iki yakasındaki iflas sayısının istikrara kavuşması için GSYİH büyümesinin iki katına çıkması gerektiğini belirtiyor ancak bunun 2025’ten önce gerçekleşmesi zor görünüyor.

habermudurnu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu