AB, vasıflı işgücü açığını kapatmak için ‘AB Yetenek Havuzu’nu oluşturuyor
Avrupa Birliği (AB) Yönetim Kurulu, üye ülkelerin bazı kesimlerindeki nitelikli iş gücü açığını gidermek amacıyla “AB Yetenek Havuzu” oluşturulmasına yönelik plan hazırladı.
AB Konseyi tarafından kabul edilen plana göre, Birlik genelinde inşaat, bilişim, sağlık ve yaşlı bakımı gibi sektörlerdeki iş gücü açığını kapatması beklenen “yetenek havuzu”, AB dışında yaşayan işverenlerle istihdamı bir araya getirecek. Birlik içindeki arayanlar.
Bu amaçla internette “AB Yetenek Havuzu” adında bir platform oluşturulacak. Birlik dışında yaşayan ve AB ülkelerinde iş arayanlar bu platformdaki iş ilanlarına başvuru yapacak.
AB Yetenek Havuzu platformuna her AB üyesi ülke katılabilir. Platform aynı zamanda katılımcı ülkedeki işe alım ve göçmenlik prosedürleri hakkında da bilgi içerecek.
İşe alım süreçlerinde AB dışından alınan diploma ve sertifika gibi belgelerin tanınmasında zorluklar yaşandığından bu konuda işlerin kolaylaştırılması amaçlanıyor.
Bu amaçla AB Komitesi, diploma ve sertifika gibi iş becerilerini gösteren belgelerin AB üye ülkeleri tarafından “hızlı ve kolay” tanınmasına ilişkin bazı öneriler hazırladı. Üye ülkelerin tavsiyeleri kabul etmesi halinde, başta personel sıkıntısı yaşanan mesleklerde olmak üzere bu tür belgelerin tanınması hızlandırılacak ve kolaylaşacak.
AB geride kalmak istemiyor
AB yönetimi, Avrupa’da yaşlanan nüfus ve üretim ve hizmet sektörlerinin büyümesi nedeniyle son yıllarda ortaya çıkan işgücü açığını kapatma konusunda küresel yarışta geri kaldığına inanıyor.
Dünya çapında “yetenek” yakalama yarışında ABD, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin önde olduğunu kabul eden AB yetkilileri, Avrupa’yı “nitelikli işgücü” açısından daha cazip hale getirmek istiyor.
Aynı zamanda Avrupa ülkelerine sistematik olmayan göçü azaltmak isteyen AB yönetimi, üye ülkelerdeki göç ve işe alım bürokrasisinin nitelikli işgücünü caydırdığını belirterek bürokrasiyi azaltmayı amaçlıyor.